Här vill jag dela med mig av mina personliga åsikter om hur jag upplever vår ras.


 

Detta är kortfattat några av mina personliga åsikter och man ska vara medveten om att alla Rhodesian Ridgebacks är olika individer med vitt skilda personligheter som behöver olika typer av träning och stimulans för att bli en trygg och positiv vuxen hund. Så i generella ordalag...

 

Jag tror att Rhodesian Ridgebacks är en hund som passar många som är beredda att lägga ner mycket tid och engagemang på sin hund och för mig är det den ultimata rasen. Dom är oerhört vackra att se på och dom kan vara väldigt egensinniga och roliga! Inomhus är dom ofta lugna och älskar att ligga i soffan eller på någon annan mjuk och varm plats. Skenet kan ofta bedra när man ser en Rhodesian Ridgeback ligga lugnt och avslappnad som en kanelbulle och man kan lätt tro att den endast är en timid nallebjörn, det är dom också när dom inte anser att annat behövs;) Ridgebacks är inte bara en familjehund utan en mycket god vakt och jakthund. En kraftfull hund som kräver en tydlig, kärleksfull och engagerad husse/matte. Som vuxen hund är Ridgebacken generellt en värdig hund som inte hetsar upp sig i onödan.

 

Ridgebacks är ofta ganska tydliga med att visa vem den tyr sig till. Ofta duger bara dom som anses vara med i familjen (avgjort av Ridgebacken själv givetvis;). Ridgebacken kan visa sin kärlek ohämmat och överväldigande till de personer den älskar, men oftast inte till främlingar eller "ej godkända", dom ignoreras om dom inte bjuder på något i deras ögon gott eller roligt;). Detta är givetvis mer eller mindre tydligt hos olika individer.

 

Hur tränar och fostrar man en Ridgeback då? Det finns en mängd olika åsikter och mycket fungerar säkert på olika individer. Jag anser att man från början ska arbeta med positiv förstärkning, belöna rätt beteende och vara tydlig med vad som är okej för en valp att göra och inte göra. Det är viktigt att vara konsekvent med regler och beröm. Man får inte glömma att den ljuvliga lilla valpen som busar och lever rövare alldeles strax är en ca 40 kilos muskelpaket som busar och lever rövare. Det man sett mellan fingrarna med när valpen vägde 10 kg är kanske inte lika gulligt när den väger 40 kg?;)

 

Speciellt under Ridgebackens första 2-3 år är dom ofta utåtagerande och vill fatta egna beslut. Då är det extra viktigt att man är lugn, tydlig och konsekvent samt arbetar med att motivera Ridgebacken till att följa dig med positiv attityd och tydlighet. Jag tycker att det är viktigt att motivera och stärka Ridgebacken med positiva hjälpmedel som t. ex. godis, din uppmuntrande röst, lek osv. Aldrig använda våldsamma korrigeringar eller skrämma en Ridgeback till lydnad (gäller inte bara RR såklart). Ridgebacken är överlag ganska "mjuk" och kan då förlora tillit och förtroende för sin ägare om den blir felbehandlad. Dock bör tydliga gränser sättas och nej är ett nej då Ridgebacken ofta behöver tydliga ramar, speciellt de första åren. Du bör också som ägare gå många kurser. Främst för att Du själv ska lära dig hur du ska träna din hund samt lägga ner tid på att förstå din hunds signaler och vilka signaler Du själv ger din hund.

 

Att uppmuntra en ung Ridgeback till att vakta behöver man generellt inte göra då dom naturligt har en vaktinstinkt i sig som inte är fullt utvecklad förrens vid ca 3-4 år, då Ridgebacken mognar ganska sent mentalt. Jaktinstinkten finns självklart i rasen och man bör tänka efter både en och två gånger innan man låter en unghund jaga vilt på promenaderna. Får din hund lära sig att jaga hare och vilt i unga år så finns det risk för att du kommer få arbeta hårt för att kunna ha din hund lös utan problem. Ridgeback-Jakt= Kul, tycker de flesta Ridgebacks. Viltspår och personspår är jättebra aktiviteter för en Ridgeback att sysselsätta sig med.

Livet är aldrig tråkigt med en Rhodesian Ridgeback. Man kan göra så mycket roligt med vår ras.     T. ex. Viltspår, eftersök, utställning, lydnad, agility, långa skogspromenade, fjällvandra (dom hänger gärna med) men framför allt så äger man inte bara en hund, man delar livet med sin älskade Ridgeback.

Ridgebacken är en riktig Allroundhund och för mig den ultimata hunden!

 

"He is your friend, your partner, your defender, your dog. You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion" 

 

 

 

.

.

.

.